Loppersum: 0596-57 28 18 

   Uithuizen:    0595-43 17 16

Wat is een gaatje?

 

afbeelding bij deze pagina

Een gaatje in een kies of tand is in feite een opgelost deel van het tandglazuur en het daaronder liggend tandbeen. De tandarts noemt een gaatje cariës.

Hoe ontstaan gaatjes?

Gaatjes ontstaan door het zuur dat door bacteriën geproduceerd wordt. Omdat glazuur vooral uit kalk bestaat en zuur kalk oplost, ontstaat er een gat.

Gaatjes zijn vaak groter dan van buiten af te zien is omdat het tandbeen gemakkelijker oplost dan glazuur. Vaak is er een heel kleine ingang door het glazuur en is het echte grote gat in het tandbeen onzichtbaar.

Waar zitten ze?

De meeste gaatjes ontstaan tussen de kiezen. Soms ontstaan ze bovenop in de groef van de kies. Ze groeien groter langs de onderkant van het glazuur. Pas als het gat groot is stort het bovenliggende glazuur in en merk je zelf dat er een gat is. Op gladde vlakken van de kies of tand onstaan alleen gaatjes als je zelden poetst.

Drie soorten vullingen

Wij werken met verschillende soorten vullingen. Iedere soort heeft zijn heel eigen toepassing. Technisch en vaak ook esthetisch zijn er grenzen aan waar welke vulling toepasbaar is. Hieronder staan de drie hoofdsoorten.

Composiet

Dit is een twee-componenten kunsthars en het wordt in allerlei tandkleuren gemaakt. Voor een goede hechting is noodzakelijk om de tand voor te behandelen met ets, primer en bonding.

De laatste tien jaar is grote verbetering bereikt op het gebied van slijtvastheid en krimp. Tegenwoordig is dit het meest gebruikte vulmateriaal.

Glasionomeer

Dit is een dikke cement met glas als basis. Het is tandkleurig maar het is niet doorzichtig zoals glazuur. Het materiaal is niet erg sterk. Grotere vullingen gaan maar 1 of 2 jaar mee. Deze vullingen worden vaak gebruikt als tijdelijke oplossing, als er bijvoorbeeld nog gespaard moet worden voor een definitive oplossing.

Zilver amalgaam

Dit is het meest beproefde en onderzochte vulmateriaal. Het heeft zich meer dan 100 jaar bewezen en het gaat lang mee. Veel amalgaamvullingen functioneren probleemloos langer dan 10 jaar. Dit vulmateriaal wordt vanwege cosmetische en milieutechnische problemen nog maar weinig gebruikt

Vervolgbehandeling

Als er een vervolgbehandeling nodig is, wordt de tijd ingeschat die daarvoor nodig is. U kunt dan bij de balie de vervolgafspraak maken.

Geen pijn

Een behandeling hoeft niet pijnlijk te zijn; als u het prettig vindt verdoven wij de tand of kies, ook bij het vullen van gaatjes. De bijwerkingen van de verdoving kunt u in de  bijsluiter lezen.

Welkom/Home

Protheses

Spoed

Behandeling

Zo gaat het

Preventie

Loppersum

Voorlichting

Uithuizen

Openingstijden:
Maandag 8.00 tot 21.00 uur

Dinsdag t/m vrijdag: 8.00 tot 17.00 uur

Telefonisch afspreken
Ma. t/m vr.    8.00-12.00 en 13.00-17.00 uur
 

Loppersum:
Molenweg 2, 9919 AH Loppersum, tel: 0596-57 28 18 
e-mail: tandartsenloppersum@tandartsenloppersum.nl

Uithuizen:
Industrieweg 4, 9981 HJ Uithuizen, tel: 0595-43 17 16
e-mail: uithuizen@tandartsenuithuizen.nl

Buiten de openingstijden kunt u terecht bij:
BEKIJK HIER ONZE SPOED DIENST

Online Afspraak Maken
Online Afspraak Maken

 

 

 

knmt logo digitaal

ivoren kruis download

kwaliteitsregister tandartsen logo

Gaatjes vullen

WIE NEEMT WAAR?
Dentist de TandartsenpraktijkDentist de TandartsenpraktijkDentist de TandartsenpraktijkDentist de TandartsenpraktijkDentist de Tandartsenpraktijk
logo loppersum
logo uithuizen
vlak
vlak