Loppersum: 0596-57 28 18 

   Uithuizen:    0595-43 17 16

Een nieuwe prothese

Een prothese gaat meestal tussen de tien en vijftien jaar mee. De prothese zelf slijt, ook uw mond verandert.

Slijtage aan een prothese

Afhankelijk van het materiaal (porselein of kunsthars) worden de kiezen sneller of langzamer glad. Soms zit er geen enkele kauwgroef meer in.

Een ander probleem is dat de aansluiting tussen de tanden /kiezen en de kunsthars niet meer goed is; er ontstaat een ontsierende zwarte rand rond de tanden en kiezen.

Verandering van de kaak

Als er geen eigen wortels meer in de kaak zitten gaat het kaakbot slinken. Al vrij snel nadat u een nieuwe prothese heeft zal die daarom niet meer precies passen. Na een jaar of tien is vooral de onderkaak zover geslonken dat de kiezen niet meer goed op elkaar passen en / of dat uw boven- en onderkaak te dicht bij elkaar komen. Soms geeft dit ook een extra slijtage aan het kaakgewricht. Ook kunnen er schimmelsinfecties ontstaan in de mondhoeken.

Als het kaakbot nog niet te ver geslonken is kan een goede nieuwe prothese verbetering geven.

Wennen

Bij een nieuwe prothese zal de tandarts altijd geprobeerd hebben om de veranderingen van uw kaak te compenseren in de vorm van uw gebit. Daarom is uw nieuwe prothese altijd anders dan uw oude, tenzij u dat nadrukkelijk heeft aangegeven niet te willen. Vaak zal er een beetverhoging zijn toegepast en zal de pasvorm aangepast zijn. Het resultaat is vaak ook een vollere en jeugdiger gezichtuitdrukking.

Beetverhoging

Uw nieuwe gebit zal hoger (dikker) zijn dan uw oude. In het begin voelt dat alsof kiezen te snel op elkaar komen. Dit is met opzet zo gemaakt, met de bedoeling om het dunner worden van de kaak te compenseren. Omdat de onderkaak sneller slinkt dan de bovenkaak, zal de onderprothese het meest veranderen.

Pasvorm

Uw prothese is precies geperst volgens de vorm die uw kaak op de dag van de afdruk had. Vooral als u weinig kaakbot hebt, kan die vorm van dag tot dag veranderen. Dit komt vooral omdat er vaak te veel tandvlees over een te kleine kaak ligt. Het is dus logisch dat dat tandvlees af en toe in de weg ligt en er een blaar ontstaat. Op die plekken waar dat gebeurt moet de tandarts achteraf wat extra ruimte in de prothese slijpen.

Klikgebit

Als uw huidige prothese niet (meer) voldoet en uw kaak geen houvast meer biedt een klikgebit vaak uitkomst. Om voor vergoeding in aanmerking te komen moet uw kaak aan bepaalde kenmerken voldoen. Uw verzekeraar bepaalt uiteindelijk of u daaraan voldoet. Wij vragen dit voor u aan. Pas als wij toestemming hebben kunnen wij met de behandeling beginnen. Zie voor meer informatie het hoofdstuk "Klikgebit"

Welkom/Home

Protheses

Spoed

Behandeling

Zo gaat het

Preventie

Loppersum

Voorlichting

Uithuizen

Openingstijden:
Maandag 8.00 tot 21.00 uur

Dinsdag t/m vrijdag: 8.00 tot 17.00 uur

Telefonisch afspreken
Ma. t/m vr.    8.00-12.00 en 13.00-17.00 uur
 

Loppersum:
Molenweg 2, 9919 AH Loppersum, tel: 0596-57 28 18 
e-mail: tandartsenloppersum@tandartsenloppersum.nl

Uithuizen:
Industrieweg 4, 9981 HJ Uithuizen, tel: 0595-43 17 16
e-mail: uithuizen@tandartsenuithuizen.nl

Buiten de openingstijden kunt u terecht bij:
BEKIJK HIER ONZE SPOED DIENST

Online Afspraak Maken
Online Afspraak Maken

 

 

 

knmt logo digitaal

ivoren kruis download

kwaliteitsregister tandartsen logo

Klikgebit / prothese

WIE NEEMT WAAR?
Dentist de TandartsenpraktijkDentist de TandartsenpraktijkDentist de TandartsenpraktijkDentist de TandartsenpraktijkDentist de Tandartsenpraktijk
logo loppersum
logo uithuizen
vlak
vlak