Loppersum: 0596-57 28 18 

   Uithuizen:    0595-43 17 16

Gebitsontwikkeling

Van melkgebit naar blijvend gebit

De blijvende kiezen zitten onder de melkkiezen. Als ze groeien lossen ze de wortel van de kies die in de weg zit als het ware op. Hierdoor valt die kies eruit en is er rumte voor de nieuwe. Er zijn alleen melkkiezen op de plaats waar laten de kleine kiezen (premolaren) komen

Doorbraakvolgorde

Nadat je met een jaar of zes je voortanden hebt gewisseld en de eerste blijvende kiezen hebt gekregen, begint met ongeveer 10 jaar de tweede wisselfase.

doorbraakvolgorde

10 jaar : hoektanden onder komen door

10 - 12 jaar : eerste kleine kiezen boven (premolaren)

eerste kleine kiezen onder

tweede kleine kiezen

13 jaar : hoektanden boven

14 jaar : tweede grote kiezen komen

Verstandskiezen

De verstandskiezen zijn niet altijd aangelegd. Soms komen ze niet door omdat ze scheef liggen of omdat er geen ruimte is. Meestal komen ze tussen 18 en 24 jaar door.

 

Schoonhouden

ragen

Poetsen

Het minimaal twee keer per dag poetsen van de tanden en de kiezen is de belangrijkste manier om je gebit schoon en fris te houden.

Vaak wordt geadviseerd om korte horizontale bewegingen te maken. Besteed vooral aandacht aan de overgang van het tandvlees naar de tand of kies. Zet de borstel op deze plek schuin op het tandvlees. De tandplaque verdwijnt door de haartjes zachtjes heen en weer te bewegen.

Houd een vaste volgorde aan. Uit ervaring blijkt, dat de binnenkant vaak slechter wordt gepoetst dan de buitenkant. Het is daarom verstandiger aan de binnenkant te beginnen.

Klik hier voor de poetsfolder van het ivoren kruis.

Electrisch poetsen

Uit onderzoek blijkt dat elektrisch poetsen effectiever is dat het poetsen met een gewone handtandenborstel.

Klik hier voor meer informatie over elektrisch poetsen.

Tussen de tanden en kiezen..

Naast het poetsen van de tanden en kiezen is het noodzakelijk om ook regelmatig de ruimtes tussen de tanden en kiezen te reinigen.Daartoe kunt je gebruik maken van één van de volgende hulpmiddelen flosdraad, tandenstokers en/of ragers,

Flossdraad

Bij jonge mensen is het gebruik van flosdraad in het algemeen aan te raden.

Het tandvlees mag tijdens het flossen geen pijn doen.Klik hier voor meer informatie uit folder van het ivoren kruis.

Tandenstokers

Naast flossen is het reinigen van ruimtes tussen de tanden en kiezen ook mogelijk met behulp van tandenstokers.Deze worden meestal geadviseerd als er al wat meer ruimte tussen de tanden en kiezen gekomen is. Vaak is de beste methode een combinatie van floss en tandenstokers.

Bij voorkeur moet je tandenstokers gebruiken van een zachte houtsoort.Belangrijk is, dat geen wrikkende of peuterende bewegingen worden gemaakt, omdat de tandenstoker anders breekt of het tandvlees beschadigd wordt. Klik hier voor meer informatie.

 

Mooie tanden..

mooie tanden

Mooi is relatief. Vaak is een ideaal beeld een nietszeggend gemiddelde. Toch gaan wij uit van dat gemiddelde. Hierbij spelen vaste verhoudingen tussen hoogte en breedte van tanden en regelmaat een belangrijke rol.

Verkleurde tanden

De kleur van tanden is bij iedereen verschillend. De één heeft van nature lichtere tanden, bij de ander zijn ze iets geler. Ook zijn de verschillende tanden in een gebit vaak onderling anders van kleur.

De kleur is erfelijk bepaald, maar wordt soms ook beinvloed door het gebruik of door een ongelukje. Het tandbeen is vooral bepalend voor de kleur. Het glazuur is vaak meer of minder doorschijnend.

Hoe ouder de tand hoe dikker het tandbeen en hoe doorzichtiger het glazuur. Hierdoor worden tanden in de loop van de jaren steeds geler.

Witte tanden

Ook wit is relatief. Als je bruin bent lijken je tanden witter. Maar wat wil je met witte tanden als je tandvlees er niet mooi gezond rose uitziet?

Verzorgde tanden

Netjes schone tanden en tandvlees is belangrijker dan lippenstift en make up.

Diamantjes op je tanden

Sommige kinderen vinden het leuk om diamantjes op hun tanden te laten plakken. Bedenk wel dat er eigenlijk een kleine vulling op je tanden wordt geplakt, waarin het diamantje wordt vastgezet. Deze vulling is vaak later als een verkleuring op je tanden te zien

 

Vieze tanden

vieze tanden

Als je je tanden en je tandvlees niet goed verzorgd worden ze vies. Soms komen er gaten in of brokkelen je tanden af. Vaak durf je niet meer te lachen of nog erger mijden je vrienden je. Om het nog erger te maken meestal zie je er tegenop om naar de tandarts te gaan en dat wordt steeds erger.

Opnieuw saneren

Bedenk dat als je echt uit deze moeilijke situatie wilt komen, en er ook zelf iets aan wilt doen, de tandarts je daarbij graag wil helpen. Hij heeft het echt wel eens zo erg gezien. Bovendien je kunt uitkijken naar een weer smakelijk eten, en of een frisse adem.

Verdoven

Je hoeft ook niet tegen de behandeling op te zien. Het wordt verdoofd en ook van de prik voel je tegenwoordig bijna niet.

 

Kosten

Erg vaak vallen de kosten ook allemaal mee.

Denk er ook aan dat de kosten t/m het 17e jaar voor rekening zijn van je zorgverzekering, ook als je geen aanvullende verzekering hebt.

 

Erosie en voeding

erosie

Wat is erosie?

Tanderosie is het oplossen van het tandglazuur door zuurinwerking. Het is een sluipend proces dat niet gemakkelijk te herkennen is. Daarom is voorkómen van het allergrootste belang. Wanneer tanderosie niet wordt bestreden, kunnen de zuren het tandglazuur en vervolgens zelfs het blootliggende tandbeen oplossen.

 

Hoe ontstaat tanderosie?

Tanderosie wordt voornamelijk veroorzaakt door zuren uit voedingsmiddelen. Deze zuren lossen je tanden op. Het gaat niet alleen om hoevéél zure producten je eet en drinkt. Hoe vaker je dat doet en hoe langer je zure producten in je mond houdt, hoe groter de kans op tanderosie is.

Ook de manier waarop je eet en drinkt is van invloed. Wacht je bijvoorbeeld met doorslikken totdat de prik van de drank af is? Of spoelt je een drank voor de smaak rondin je mond? Hierdoor is het zuur langer in de mond.

Ook maagzuur kan een veroorzaker zijn van tanderosie. Door braken en oprispingen komt het maagzuur in de mond.

Mensen met anorexia nervosa of mensen met extreme eetaanvallen, gevolgd door bewust braken (boulimia nervosa), kunnen veel last hebben van tanderosie.

 

Speeksel neutraliseert

Speeksel beschermt je gebit tegen tanderosie. Het neutraliseert de zuren uit voedsel en dranken. Sommige medicijnen of bepaalde ziekten kunnen je speekselproductie remmen. Dan kunt je extra gevoelig zijn voor erosie.

 

Hoe voorkom je tanderosie?

In de folder van het ivoren kruis kun je lezen hoe erosie te voorkomen is. Klik hier voor de folder.

 

Beugels

beugel

Als je tanden niet netjes recht staan of als je onderkaak niet goed op je bovenkaak past of als er niet genoeg ruimte is, kan je dat probleem vaak verhelpen met een beugel. Soms moet er dan wel kiezen getrokken worden.

Vaste beugel

Meestal krijg je een vast (plaatjes) beugel. De tanden en kiezen worden dan langs een draad verplaatst. Met behulp van elastiekjes of draadjes gaan ze in de goede richting. De draad wordt regelmatig vervangen door een dikkere.

 

Losse Beugel

Soms gaat (een deel) van de behandeling met een losse beugel. Deze kan je gemakkelijk uit doen. Als je hem uit hebt helpt de beugel ook niet.

 

Spalk

Tanden en kiezen hebben altijd de neiging om weer iets terug te willen. Om te voorkomen dat alle moeite voor niks is geweest wordt vaak een draadje achter de tanden geplakt. Dit moet zo lang mogelijk blijven zitten.

 

Goed poetsen

Het is heel belangrijk dat je goed poetst, anders krijg je uiteindelijk een recht gebit vol gaten.

Welkom/Home

Protheses

Spoed

Behandeling

Zo gaat het

Preventie

Loppersum

Voorlichting

Uithuizen

Openingstijden:
Maandag 8.00 tot 21.00 uur

Dinsdag t/m vrijdag: 8.00 tot 17.00 uur

Telefonisch afspreken
Ma. t/m vr.    8.00-12.00 en 13.00-17.00 uur
 

Loppersum:
Molenweg 2, 9919 AH Loppersum, tel: 0596-57 28 18 
e-mail: tandartsenloppersum@tandartsenloppersum.nl

Uithuizen:
Industrieweg 4, 9981 HJ Uithuizen, tel: 0595-43 17 16
e-mail: uithuizen@tandartsenuithuizen.nl

Buiten de openingstijden kunt u terecht bij:
BEKIJK HIER ONZE SPOED DIENST

Online Afspraak Maken
Online Afspraak Maken

 

 

 

knmt logo digitaal

ivoren kruis download

kwaliteitsregister tandartsen logo

9 tot 19 jaar

WIE NEEMT WAAR?
Dentist de TandartsenpraktijkDentist de TandartsenpraktijkDentist de TandartsenpraktijkDentist de TandartsenpraktijkDentist de Tandartsenpraktijk
logo loppersum
logo uithuizen
vlak
vlak